Nye lærepladstal – med fald og stigninger

De nye EUD lærepladstal viser, at det generelt går tilbage med antallet af nye uddannelsesaftaler. Faldet er koncentreret i det jyske, mens hovedstadsområdet oplever en stigning.

De nye lærepladstal for årets første fire måneder viser, at der er indgået 8 procent færre aftaler i 2023 end i samme periode i 2022.

Selvom nedgangen er størst på detailhandelsuddannelsen, der er gået 110 aftaler – eller 12 procent – ned, så er nedgangen fordelt ud på alle uddannelserne.

Det er muligt at dykke ned i alle tallene HER. Eller du kan læse om tre øvrige highlights fra denne måneds tal nedenfor.

Her kan du se de indgåede aftaler på det merkantile område. Artiklen fortsætter nedenfor.

indgaedelaerepladsaftalermaj2023

indgaedeaftalerpademerkantileuddannelsermaj2023

Region Hovedstaden trækker tallene op

Dykker man ned i tallene, vil man opdage at nedgangen er skævt fordelt. Region Hovedstaden har fremgang i antallet af uddannelsesaftaler, mens Region Sjælland står i stampe og de jysk/fynske regioner samlet set går i minus. Hovedstadsregionens virksomheder var kun sølle fire aftaler fra at ramme 600 uddannelsesaftaler på fire måneder. Var det sket, så ville det være første gang i den tid, Uddannelsesnævnet har bearbejdet statistiktallene.

Generelt ser det ud til, at virksomhederne beliggende i Region Hovedstaden er på vej mod et godt 2023 – målt på antallet af merkantile uddannelsesaftaler.

Læs mere under grafen.

antalaftalerfordeltparegionermaj2023

Kontoruddannelsen trækker læsset

Region Hovedstadens fremgang skyldes i høj grad et stigende antal aftaler på kontoruddannelsen.

Kontoruddannelsen er trods den positive udvikling i hovedstaden samlet set gået en smule tilbage. Dette skyldes et fald i antallet af aftaler i Region Syddanmark, hvor antallet af aftaler er faldet fra 295 i 2022 til 231 i 2023.

Læs mere under grafen.

antalaftalerfordeltpauddannelserregionermaj2023

 

Skoleoplæring er stadig i bund

Sidste års lave antal elever i skoleoplæring fortsætter i 2023. Indtil videre er 266 elever optaget i skoleoplæring i 2023. Det er præcis samme antal som på samme tidspunkt sidste år og dermed næsten en halvering af antallet fra 2021.

På tandklinikassistentuddannelsen er der blot startet 12 elever, hvilket er en tredjedel af optaget fra 2021. På kontoruddannelsen er antallet gået en smule frem fra 82 elever i 2022 til 105 i 2023.

optageiskoleoplaeringmaj2023