Hos Aarhus Business College var man hurtige, da det valgfrie specialefag i Bæredygtighed for økonomi-elever på specialet økonomi blev godkendt tidligere på året. De første godt 30 elever har allerede været gennem faget og responsen har været overvældende god.
- Jeg har en personlig interesse i det bæredygtige område af økonomi. Jeg synes, det er spændende og har brugt det seneste år på at uddanne mig, og da vi fik muligheden for at være at sætte det på skemaet, så gik vi i gang, sådan fortæller Christina Dam Pedersen, hovedforløbsunderviser på Aarhus Business College efter at skolen har gennemført og evalueret den første runde med det valgfrie specialefag i bæredygtighed for økonomielever.
Christina Dam Pedersen var den første til at undervise i det helt nye fag. Derfor var hun også spændt på, hvordan eleverne ville tage imod det, men dømmer man ud fra de evalueringer, der er kommet retur, så har hun klaret opgaven. Eleverne giver kurset bedømmelser mellem 3,7 og 4,0 på en skala fra et til fire, og der er derfor meget få ting, som skolen og undervisningen kan forbedre i forhold til eleverne.
Men hvorfor kaste sig ud faget så snart, det blev muligt?
- Som uddannelsesinstitution skal vi være foran. Når de nye ESG-regler træder i kraft til nytår, så nytter det ikke, at vi begynder og undervise i det efter nytår, og vi har en lille vej ind i virksomhederne gennem eleverne, som alle tager det, de har lært med hjem på arbejdspladsen og så smitter det forhåbentlig af i resten af virksomheden, fortæller Christina Dam Pedersen.
Under den uges valgfri specialefag har eleverne fået sparket til deres vaner. For det med at tænke bæredygtigt i virksomheden handler i høj grad om at tænke anderledes end normalt.
- Ser man på sådan noget som telefoner, så er det måske ikke nødvendigt at have den nyeste model, når man kan købe en brugt og renoveret model, som er lige så god. Så det er den slags tanker, vi skal have ind i hovedet på eleverne. Det handler både om de små indkøb og de store leverandøraftaler, siger Christina Dam Pedersen og fortsætter.
- Det er også det, vi ser med forbrugerne; de vil ofte gerne betale mere for de bæredygtige produkter.
For skolen selv er det også vigtigt, at man kan tilbyde det produkt, som det nye valgfri specielefag er. Især med baggrund i den respons, som eleverne gav kurset – til trods for, at det lå i uge 25.
- Det er en tid på året, hvor det ofte kan være svært at få eleverne på skole. Nogen er mentalt på ferie, mens andre har eksamener på hjernen – så den flotte respons, som er kommet, har helt sikkert givet os mere blod på tanden for at få den grønne omstilling implementeret i mange flere fag, siger Rasmus Gundelach, Uddannelsesdirektør på Aarhus Business College.
Han var overvældet, men ikke overrasket, af den positive respons, eleverne gav faget. Både i form af de høje evalueringer, men også fordi eleverne gav sig tid til at skrive fine evalueringer af undervisningsforløbet. Et undervisningsforløb, som bød på et miks af oplæg udefra og almindelig undervisning samt samtaler i plenum.
- Det har været et rigtigt spændende forløb at se fra sidelinjen, og Christina har været godt til at lave et afvekslende forløb, med besøg fra blandt andet Viden om Data, siger Rasmus Gundelach.
Om det valgfrie specialefag i Bæredygtighed for økonomi-elever
Valgfaget blev godkendt her i første halvdel af 2023 og bliver en fast del af uddannelsesordningen på kontorområdet fra august 2023.