Vis, hvad kontoruddannelsen kan, i stedet for at fortælle om det

Serie: Kontoruddannelsen – sådan tiltrækker og fastholder man elever. Artikelserien er udarbejdet til Det faglige Udvalg for Kontoruddannelser i forlængelse af analysen om rollemodeller.

Det er langt bedre at vise andre, hvad man laver end at fortælle det.

Sådan lyder mantraet fra Steen Christensen, der til daglig underviser på kontoruddannelsen ved Mercantec i Viborg. Her får hans elever mellem første og anden skoleperiode til opgave at lave en kort video, hvor de hver for sig eller i grupper skal vise, hvad kontoruddannelsen har at byde på. Med en iPhone i hånden og en ekstern mikrofon tilsluttet er det dermed op til eleverne selv at præge billedet af en uddannelse, hvis indhold for mange kan være svært at formidle.

Rammerne er enkle, for i Steen Christensens klasseværelse undervises der med udgangspunkt i reglerne fra Dogme95, når eleverne skal arbejde med filmformatet. Det er derfor eleverne foran kameraet og deres budskaber, som skal være i fokus, snarere end smart klipning og den rette underlægningsmusik.

- Det er ikke Hollywoodfilm, vi laver. Det skal være kød og blod, og det skal være håndholdt kamera, hvor det altså godt må ryste en smule, forklarer Steen Christensen, som opfordrer sine elever til at tage en optagelse om i stedet for at redigere uperfektheder væk, hvis noget undervejs går galt.

Samtidigt insisterer han dog på, at videoerne skal være af ordentlig kvalitet, så man sikrer fastholdelsen af seernes interesse.

Det er op til eleverne selv at vælge, om deres video skal handle om et emne fra undervisningen, en opgave fra deres arbejdsplads, eller om den skal have et rekrutteringsfokus. Ens for alle er dog, at videoen højst må vare tre minutter, og ifølge Steen Christensen skal eleverne på den korte tid hellere vise, hvad kontoruddannelsen kan bruges til, end at fortælle om det. En vigtig del af opgaven er hertil at formå at gøre det på en så levende og spændende måde, at de tre minutter for seerne ikke risikerer at føles som ti.

- Der skal være knald på i videoerne, for ellers kan det godt gå hen og blive tørvetrilleragtigt, hvis eleverne bare viser, hvordan man flytter en kuglepen fra A til B, understreger han.

Ifølge ham er det derfor afgørende at have vekselvirkningen mellem billede og lyd for øje såvel som et skarpt motiv og et gennemtænkt plot. For at sikre dette lærer eleverne derfor at arbejde med storyboards, hvor hver enkelt scene nøje planlægges.

- Der ligger mange flere refleksioner bag videoerne, end hvad man bare lige ser. De bliver mere præcise, når eleverne bliver sat til at tænke over, hvad de gerne vil vise, forklarer han.

Når eleverne undervises i at lave videoer om deres uddannelse, sker der ifølge Steen Christensen noget helt særligt i klasseværelset.

- Eleverne vil hamrende gerne lære noget, og ofte kommer der nogle skjulte kræfter frem blandt dem, som ellers ikke er så aktive i undervisningen, fortæller han og tilføjer:

- og så kommer hele klassen til at syde og boble af positiv energi, og det er den vigtigste forudsætning for at lære noget.

Spørger man eleverne, er der også en social gevinst at hente på optagelsesdagene såvel som under planlægningen af videoerne.

- Vi havde det sjovt, og forløbet var med til at styrke sammenholdet, fortæller Anne Hagelskjær Sneftrup, som er tidligere elev på kontoruddannelsen ved Mercantec.

Sammen med en række andre elever var hun med til at lave en video om hverdagen som kontorelev i Silkeborg Kommune. En video, der mødte megen ros for dens høje kvalitet og kreative vinkel, og som siden hen har spillet en stor rolle i kommunens rekrutteringsindsats.

Elevvideoerne tjener også det formål at skulle afkræfte mange af de fordomme, der eksisterer om kontoruddannelsen.

- Det er et must for mig, at vi ikke er med til at producere noget, der er med til at bekræfte det indtryk, som mange unge har, af den offentlige sektor, fortæller Steen Christensen, som ønsker et opgør med idéen om, at uddannelsen kun giver adgang til støvede arbejdspladser.

Der er sket meget i løbet af de seneste par år, så de sædvanlige floskler om lange kaffepauser og papirnusseri er ikke i trit med den dagligdag, unge møder ude på arbejdspladserne i dag. Samme tendens kan Anne Hagelskjær Sneftrup nikke genkendende til, hvorfor det ifølge hende var vigtigt at vise, hvor spændende og meningsfyldt et arbejde i en kommune i virkeligheden er. Og det må man sige, at hende og de andre kontorelever ved Mercantec er lykkedes med. Et eksempel er i Viborg Kommune, hvor en række kontorelevers video nåede så langt ud, at det resulterede i et besøg hos borgmesteren. Skal man derfor i fremtiden sætte sig for at tiltrække flere unge til kontor­uddannelsen i andre dele af landet, kan inspirerende videoer med rollemodeller måske være vejen frem.

Du kan læse analysen om tiltrækning ved at klikke HER.

Vil du læse de øvrige artikler i serien, kan de findes ved at klikke på linkende nedenfor:

Giv de unge oplevelser med et job og ikke kun information om uddannelse

Investér i mødet med rollemodeller i øjenhøjde

Skab interesse for kontoruddannelsen med gamification

visdetistedetforatfortaelledet