Fagprøvepris genbesøgt: Sofie ville hjælpe sine humanitære kunder til mere grønne valg. Nu får hun en pris

Netop nu kan man indstille sin elev - eller en elev på uddannelsesstedet - til DI og HK's Fagprøvepris 2024. Derfor genudgiver vi fire artikler med sidste års vindere. Her er den anden i rækken. Den handler om Sofie fra Maersk Project Logistics Denmark.

Kontorelev med specialet spedition, Sofie Smærup Jeppesen ville hjælpe sine NGO-kunder til lettere at kunne træffe grønne transportvalg. Det ønske har, i dag, givet hende DI og HK Privats fagprøvepris på 30.000 kroner.

Den grønne omstilling fylder for alle. Også for kontorelev med specialet spedition, Sofie Smærup Jeppesen. Som elev hos Maersk Project Logistics Denmark skulle hun dagligt hjælpe kunder med at få transporteret containere fra et sted i verden til et andet, og her ville hun gerne hjælpe dem med at træffe et grønnere valg ved at tilvælge biobrændsel i stedet for den traditionelle sortere energi. Dilemmaet for eksempelvis humanitære kunder ligger i, at prisen for den grønnere løsning er højere end den traditionelle. Derfor satte Sofie Smærup Jeppesen sig for at undersøge, hvordan hun og Mærsk bedst kunne hjælpe kunderne med at træffe de grønne transportvalg.

Det arbejde har nu sikret den unge elev årets fagprøvepris inden for spedition. Prisen er på 30.000 kroner og uddeles af DI og HK Privat i fællesskab og blev overrakt til Sofie Smærup Jeppesen som en overraskelse på hendes arbejdsplads i dag.

Gennem sin fagprøve analyserede og beskrev Sofie Smærup Jeppesen nemlig, hvordan specifikke kundetyper, som NGO’er, træffer beslutninger om hvor bæredygtig transporten skal være. En højere pris for bæredygtig transport skal nemlig ses i lyset af vigtigheden af, at man som NGO arbejder for, at så mange penge som muligt går til direkte nødhjælp – ikke til transport. Det dilemma får, i sidste ende, Sofie Smærup Jeppesen til at foreslå, at man fremadrettet integrerer omkostningerne på biobrændsel i selve driftsudgiften og dropper det som en tilkøbsmulighed.

Hos HK Privat er formand, Simon Tøgern, begejstret for den flotte fagprøve.

- Sofie demonstrerer på glimrende vis, at ideer til udviklingen i en virksomhed ofte kommer fra medarbejderen på gulvet, som møder hverdagens faglige udfordringer. Hun viser stor indsigt i skibsfartens omstilling til mere CO2-venlige løsninger, og hun har dyb forståelse for, hvordan kunder tager beslutninger om bæredygtig transport. Med sin fagprøve omsætter Sofie teori til handling, der gør en forskel. I bestyrelsen for prisuddelingen har vi også lagt vægt på, at hun er en empatisk og hjælpsom kollega, siger han.

I sin begrundelse for valget af Sofie Smærup Jeppesen skriver bedømmelsesudvalget blandt andet: ’I sin opgave viser Sofie stor professionalisme, grundighed og nysgerrighed. kreativitet og systematik, og hun favner samtidig at have det store overblik og sans for detaljen’.

Også hos Maersk Project Logistics Denmark er der stor tilfredshed med deres elev.

- Hos Maersk sætter vi elevens alsidige uddannelse i højsædet. Gennem frekvente elevrotationer sikrer vi høj faglighed og dybdegående forståelse af logistik og transport. Vi sætter en dyd i at uddanne fremtidens logistik eksperter - og med Sofies præstation håber vi at kunne skabe endnu mere opmærksomhed om logistikfaget. Sofie har siden sin begyndelse hos Maersk udvist enorm selvstændighed og er et levende eksemplar på at højt engagement betaler sig. Vi er utroligt stolte af Sofie, og glæder os til at følge hendes fortsatte udvikling, siger Søren Fabricius, Regional Solution Design Manager hos Maersk Project Logistics Denmark.

Med prisen følger også en anerkendelse til praktikstedet, så prisen Årets Uddannelsessted 2023 går til Maersk Project Logistics Denmark.

Hos DI slår seniorchefkonsulent, Maj Svolgaard, fast at der skal to parter til at sikre, at man kan lave sådan en flot og vellykket fagprøve.

- Når vi fejrer Sofies flotte fagprøve i dag, skal vi huske, at hun har haft sin virksomheds opbakning i ryggen. Mærsk er i verdensklasse inden for containerskibsfragt, og de giver samtidig unge mennesker mulighed for at få en god og nødvendig uddannelse. Dermed bidrager de til at sikre tilstrækkeligt mange faglærte i arbejdsstyrken, og de bidrager til at styrke dansk konkurrenceevne. Derfor har vi valgt også at give dem en pris i dag, siger Maj Svolgaard, Seniorchefkonsulent hos DI.

Det er første år, at Dansk Industri (DI) og HK Privat uddeler fagprøveprisen for Kontoruddannelsen på 30.000 kr. til en speditionselev. Prisen uddeles til elever, der har bestået fagprøven på Kontoruddannelsens speditionspeciale med et originalt og flot resultat. Formålet med fagprøveprisen er at gøre opmærksom på de mange muligheder på Kontoruddannelsen og inspirere elever til at præstere noget særligt, som har betydning for virksomheden, erhvervet og branchen.

dihkfagproeveprisen2023maerskEn glad vinder af 30.000 kroner og prisen for årets fagprøve. Seniorchefkonsulent hos DI, Maj Svolgaard,
uddannelsespolitisk konsulent Claus Agø Hansen HK Privat, prisvinder Spedition Sofie Smærup Jeppesen, Thomas Kongsted – Head of MPL Europe Operation, Søren Fabricius – Regional Solution Design Manager, Maersk Project Logistics Denmark. Foto: Anni Norddahl.

Læs eller genlæs den første genoptrykte artikel fra Fagprøvepriserne 2023 HER.