Handel er et konkurrencefag - hver eneste dag

Handelsuddannelsen er for første gang nogensinde et konkurrencefag ved Skills. Fredag den 20. september skal det hold, der skal repræsentere Danmark ved EuroSkills findes. Og der er god ræson i at bruge kræfter på sådan en konkurrence. Både for uddannelsen som og for den enkelte virksomhed.

14 unge handelselever står fredag foran et dommerpanel af professionelle erhvervsfolk som en foreløbige kulmination på Det faglige Udvalg for Handelsuddannelsens arbejde med at brande uddannelsen gennem deltagelse ved EuroSkills 2025. Målet er, at danske virksomheder ikke ender uden næste generation af ansatte til at videreføre Danmarks position som en handelsnation.

Men er en konkurrence for handelselver den rette vej at gå? Det har vi spurgt to af udvalgets medlemmer om – to, som ovenikøbet har elever med i kvalifikationskonkurrencen.

- Det er utrolig svært at måle effekten af branding som deltagelse på Skills. Det er udvalgsmedlemmerne også er blevet udfordret på af forskere, der fremlagde tesen om, at vi kunne få meget mere eksponering ved at bruge midlerne på sociale medier som TikTok og Snapchat. Men spørgsmålet er om det er bedre for forståelsen af uddannelsen. Vil man forstå, hvad handelsuddannelsen er efter en tre sekunder lang video på telefonen? Eller giver det mere mening at opleve mennesker arbejde og fortælle om uddannelsen ude i virkeligheden som på eksempelvis DM i Skills – og i kraft af konkurrencen her, siger elevansvarlig hos virksomheden Lemvigh-Müller, Lene Brønnum Henriksen.

For hende at se, er der en evig kamp mellem de danske virksomheder indenfor alle brancher om at få fingrene i de unge talenter, der hver år forlader enten folkeskolen eller en ungdomsuddannelse. Her er Skills og det arbejde, der sker omkring det, bare en af de mange tangenter Det faglige Udvalg for Handelsuddannelsen kan spille på for at gøre opmærksom på uddannelsen overfor de unge.

Det er Annette Sondrup, HR Direktør i Bygma, enig med hende i. Hun sidder også i Det faglige Udvalg for Handelsuddannelsen og har også elever med i konkurrencen om at blive en del af landsholdet, der skal arbejde under dannebrog til næste efterårs EuroSkills i Herning.

- Vi har jo svært ved at få elever. Alle sammen. Og som virksomhed kommunikerer man mange steder for at gøre opmærksom på sig selv. Blandt andet på Skills. Så er det op til virksomhederne at følge op på den indsats og tydeliggøre, at i virksomhederne er vi gode til at uddanne, så de unge kan gøre karriere. Det skal vi kunne fortælle omverdenen, og derfor er det godt, at handel nu også er blevet et konkurrencefag. Det kan være med til at styrke fortællingen om, hvor spændende det kan være at arbejde i handel, siger Annette Sondrup.

Artiklen fortsætter under illustrationen.

euroskillslogored

Branchen har mange muligheder for at komme i kontakt med unge. Skills er en af dem, men også karrieredagene, som kommer tilbage i begyndelsen af 2025, er oplagte steder at møde unge, der kun har et perifert kendskab til handelsuddannelsen.

- Som udvalg og virksomhed er det alfa og omega, at vi kan komme ud og møde unge og dermed arbejde på at aflive den sejlivede myte om at handelsuddannelsen kun er for dig, der ikke kunne finde på noget andet. Handelsuddannelsen er spændende og udfordrende hver eneste dag. Det er et fag, hvor der er mange veje til mål. Dét kan denne her konkurrence være med til at få synliggjort, siger Annette Sondrup, Bygma.

Her er Lene Brønnum Henriksen enig.

- Vi virksomheder får meget anerkendelse for det arbejde, vi gør med vores elever. Men det er ikke en opgave, der kan løftes af én enkelt virksomhed alene. Vi skal alle gøre vores for, at uddannelsen bliver langt mere anset ude blandt potentielle elever og dem, de læner sig op ad, når de skal vælge uddannelse. Derfor er en dag som konkurrencedagen, hvor vi kan vise omverdenen, at ”Hey. Med en handelsuddannelse kan du kæmpe om at komme på landsholdet og rejse ud i verden for at vise, hvad du kan.”, vigtig. Det er et vigtigt budskab at sende, siger Lene Brønnum Henriksen.

Når de to udvalgsmedlemmer taler som virksomhedspersoner, er de begge begejstrede over, at den case, som eleverne har arbejdet med i et par uger, har et stort element af bæredygtighed i sig. Netop fordi det også er en kæmpe del af det arbejde, der foregår ude i den virkelige verden.

- Det viser, at uddannelsen er aktuel og tager fat i de mest presserende emner i den hverdag, eleverne møder ude i virksomhederne, siger Annette Sondrup.

Spørger man de syv hold, der deltager i konkurrencen fredag den 20. september, er der også bred enighed om, at det er godt, at handelsuddannelsen er med som et rigtigt konkurrencefag og ikke bare demonstrationsfag som det har været på Skills tidligere.

Ord som: Spændende, karriere og faglig stærk uddannelse går igen blandt alle 14 deltagere, og alle som én virker de stolte over, at de er blevet udvalgt af deres virksomhed og erhvervsskole til at deltage i konkurrencen.

Derudover ser de alle deltagelsen som en mulighed for at kunne dygtiggøre sig og dermed blive endnu bedre til deres arbejde.

Kvalifikationskonkurrencen til EuroSkills 2025 finder sted fredag den 20. september på Kosmopol, i Fiolstræde i København fra kl. 10 – 15.00.

Der er planlagt præmieoverrækkelse kl. 14.30 – 15.00, hvor erhvervsminister, Morten Bødskov, vil stå for overrækkelsen.

businesslogoblueblack