
HAKL med i front. Styrkelse af AMU-systemet for fremtidens kompetencer
Voksen- og Efteruddannelsesrådet (VEU-rådet) har netop udgivet en ny pjece, "Arbejdsmarkedsuddannelser (AMU): En dansk model for voksen- og efteruddannelse". Pjecen, der blev distribueret til relevante ordførere i Folketinget i juni 2025, understreger AMU's store værdi for Danmarks arbejdsmarked. Denne udgivelse falder i tråd med det målrettede arbejde, som Efteruddannelsesudvalget for Handel, Administration, Kommunikation og Ledelse (HAKL) udfører for at optimere AMU-systemet til gavn for virksomheder og uddannelsesinstitutioner.
I HAKL arbejder udvalgets medlemmer hele tiden på at sikre, at AMU-systemet fortsat leverer de kompetencer, som erhvervslivet inden for netop handel, administration, kommunikation og ledelse efterspørger. Samt at at det er nemt at anvende for både virksomheder og kursister. Det handler om at skabe de bedste rammer for den løbende opkvalificering, der er så afgørende i et dynamisk arbejdsmarked.
En central del af HAKL's strategi er at være proaktive i udviklingen af nye AMU-kurser, der afspejler samfundets og erhvervslivets aktuelle behov. Blandt andet ved at være på forkant med udvikling af kurser og informationsmateriale om grøn omstilling, digitalisering eller de nye muligheder med kunstig intelligens.
I den nye pjece, som VEU-rådet har udgivet kommer man blandt andet med anbefalinger til et stærkt AMU-system VEU-rådet peger i den nye pjece på tre centrale faktorer for et fortsat stærkt AMU-system:
- Nemt og brugervenligt for virksomheder og kursister: Systemet skal være let at anvende og udbyde, hvilket sikrer et bredt udbud på tværs af geografi og brancher.
- Dygtige undervisere – også fra virksomhederne: Kvalificerede undervisere, kombineret med fleksibilitet til at bruge gæsteundervisere fra virksomheder eller afholde undervisning på arbejdspladserne, er afgørende for relevant og praksisnær læring.
- Udstyr og faciliteter: Tidssvarende udstyr og faciliteter er helt centralt for at sikre god undervisning og brugbar læring, der omsætter teori til praktiske færdigheder efterspurgt af arbejdsmarkedet.
Disse anbefalinger er fundamentale for HAKL's fortsatte arbejde med at styrke AMU, så det forbliver en fleksibel og effektiv model for voksen- og efteruddannelse.
