Hent skemaer
Virksomhedsgodkendelser
Uddannelsesforløbet
Uddannelsernes indhold og struktur
Klageadgang til de faglige udvalg
Virksomhedsgodkendelser
Delegering til LUU på grundforløbsskolerne
Det er de faglige udvalg, der godkender virksomheder til at uddanne elever jf. lov om erhvervsuddannelser. De merkantile faglige udvalg har dog siden 1996 delegeret kompetence til skolens lokale uddannelsesudvalg til at godkende virksomheder til at uddanne elever. Kompetencen er delegeret til alle skoler, der udbyder uddannelsens grundforløb, og dermed er delegeringen afgrænset i forhold til skolens lokale geografiske område.
Omfanget af delegeringen fremgår af de faglige udvalgs sagsbehandlerhåndbøger, der beskriver retningslinjerne for de lokale uddannelsesudvalgs behandling af ansøgninger. Håndbøgerne beskriver samtidigt, hvilke ansøgninger der ikke kan afgøres lokalt, men skal indstilles til det faglige udvalg.
Ajourført registrering af godkendelser på lærepladsen.dk
Det lokale uddannelsesudvalg skal oprette godkendelsen i EASY P, så den er synlig for alle skoler og også fremgår korrekt af lærepladsen.dk. Det lokale uddannelsesudvalg skal derfor også løbende sikre, at registreringerne alene omfatter aktive godkendelser, som ikke er bortfaldet eller på anden måde ophørt.

Virksomhedsgodkendelser
Håndbøger til virksomhedsgodkendelser
De faglige udvalgs delegeringer er beskrevet i følgende håndbøger:
De faglige udvalgs skemaer til ansøgning om godkendelse til at uddanne elever
Virksomhedsgodkendelser
Ansøgningsskemaer til virksomhedsgodkendelser
De faglige udvalgs skemaer til ansøgning om godkendelse til at uddanne elever
Virksomhedsgodkendelser
Kæde- og koncerngodkendelse
De faglige udvalg har delegeret kompetence til de lokale uddannelsesudvalg i forhold til skolens geografiske lokalområde.
Hvis en virksomhed har adresser i flere forskellige skolers lokalområde, kan virksomheden ansøge de faglige udvalg om at få oprettet en kære-/koncerngodkendelse, så virksomheden ikke behøver at kontakte flere forskellige skoler for at få godkendt sine oplæringssteder.
Kæde-/koncerngodkendelse betyder også, at det er kæden/koncernen, der overfor det faglige udvalg er ansvarlig for godkendelsen, og at lærestederne lever op til betingelserne for godkendelsen.
Nedenfor svarer Uddannelsesnævnet på en række spørgsmål i forhold til de faglige udvalgs delegering til de lokale uddannelsesudvalg.
Uddannelsesforløbet
Uddannelsesnævnet har samlet delegeringer, information og spørgsmål/svar om selve uddannelsesforløbet på de merkantile erhvervsuddannelser, særligt i forhold til hovedforløbene.
Materialer er målrettet lærepladskonsulenter m.fl. knyttet til de merkantile erhvervsuddannelser og berører de faglige udvalgs delegeringer, de faglige udvalgs praksis og vejledende udtalelser i forhold til det merkantile område.
Spørgsmål/svar skal alene betragtes som en generel vejledning, der ikke tager højde for konkrete forhold, som kan have betydning i den enkelte sag.
Som supplement til spørgsmål/svar på Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside, gengiver Uddannelsesnævnet nedenfor svar, der er indhentet hos STUK om den realkompetencevurdering (rkv), der er knyttet til voksensporene på de merkantile uddannelser.
Uddannelsesforløbet
Uddannelsestid ved dobbeltuddannelse (delegering)
De merkantile faglige udvalg har delegeret kompetence til de lokale uddannelsesudvalgs til at fastsætte uddannelsestidens længde ved ”dobbeltuddannelse”.
Ved ”dobbelt uddannelse” skal uddannelsestiden afkortes uden ansøgning for de elever, der allerede har ét uddannelsesbevis inden for samme uddannelse.
Afkortning af hovedforløbet sker uden ansøgning fra eleven. Før skolen registrerer en uddannelsesaftale, skal det lokale uddannelsesudvalg derfor altid sikre, at der tages højde for eventuel ”dobbeltuddannelse”.
Uddannelsesforløbet
Virksomhedsskift: Forlængelse af uddannelsestiden (delegering)
De faglige udvalg har delegeret kompetence til de lokale uddannelsesudvalg til at behandle ansøgninger om forlængelse af uddannelsestiden i forbindelse med elevens skift til et nyt oplæringssted.
Delegeringen omfatter som udgangspunkt en forlængelse på op til 3 måneder, og det er en frivillig forlængelse, der kun sker, hvis elev og lærested ønsker en forlængelse af uddannelsestiden.
Ansøgning om afkortning eller forlængelse af uddannelsesaftale
Uddannelsesforløbet
Skiftekompetence mellem uddannelser
I 2019 blev der givet mulighed for, at elever med et bevis for eux 1. del kan skifte mellem de merkantile uddannelser, og samtidigt blev detailhandelsuddannelsen og handelsuddannelsen justeret, så det også blev muligt for eleverne med et GF2 bevis fra de to uddannelser at skifte mellem de to uddannelser uden yderligere supplering.
AI/generativ kunstig intelligens ved fagprøven
Den 1. august 2025 kan de merkantile elever inddrage generativ kunstig intelligens i fagprøven.
AI-kompetencer er hurtigt blevet essentielle i forhold til mange merkantile arbejdsprocesser. Derfor er det også et vigtigt skridt, at de merkantile erhvervsuddannelser pr. 1. august 2025 må inddrage generativ kunstig intelligens i den afsluttende fagprøve, selvom der stadig er et generelt forbud mod generativ kunstig intelligens som hjælpemiddel ved prøver.
Eleverne skal fortælle, om de har anvendt AI
Hvis eleverne benytter generativ kunstig intelligens i deres fagprøve, skal de demonstrere, at de kan anvende AI med kritisk sans og dokumentere, hvordan de har anvendt generativ kunstig intelligens til at løse opgaven. Eleverne skal med andre ord fortælle, om de har anvendt generativ kunstig intelligens og hvordan.
Justering af den lokale undervisnings- og bedømmelsesplan
Skolerne skal fastlægge de nærmere rammer for de nye regler i deres lokale undervisnings- og bedømmelsesplan og blandt andet beskrive, hvordan eleverne skal dokumentere deres anvendelse af generativ kunstig intelligens.
Reglerne
De nye rammer for anvendelse af generativ kunstig intelligens er medtaget i de uddannelsesbekendtgørelser, der træder i kraft den 1. august 2025. Det betyder, at de nye muligheder gælder for elever, der optages på 2025-bekendtgørelserne. Elever, der følger de nuværende bekendtgørelser kan dog overgå til den nye bekendtgørelse via lokale overgangsordninger. Se nærmere nedenfor.
De nye bedømmelseskriterier
De faglige udvalg har tilføjet et nyt bedømmelseskriterie til de eksisterende bedømmelseskriterier i forhold til fagprøven. Bedømmelseskriterierne fremgår af uddannelsesbekendtgørelsernes § 7, stk. 3, nr. 4, og er gengivet nedenfor i forhold til de 4 uddannelser.
Uddannelsesforløbet
Udenlandske studenter
Elever med en udenlandsk gymnasial eksamen skal følge samme regler som alle andre, der vil starte på en dansk erhvervsuddannelse. De skal derfor opfylde optagelseskravene, og skolen skal vurdere, om eleven kan godskrives/meriteres for dele af uddannelsen på baggrund af deres udenlandske gymnasiale uddannelse og fag.
Hvis de er 25 år, når de optages på den danske erhvervsuddannelse, skal de starte med den obligatoriske realkompetencevurdering for euv-forløb.
Uddannelsesforløbet
Elever med gamle HG-beviser
I forbindelse med reformen i 2015 blev det fastlagt, at elever med det tidligere HG-bevis kan indgå en uddannelsesaftale og færdiggøre den uddannelse, som deres HG bevis giver adgang til. De gamle og ophævede indgangsbekendtgørelser finder dermed fortsat anvendelse for elever, der er påbegyndt uddannelsen før den 1. august 2015.
Eleverne har med andre ord ret til at fortsætte deres uddannelsesforløb (hovedforløb) efter de dagældende regler, hvis de indgår en uddannelsesaftale med en virksomhed, der vil gennemføre oplæringen efter gamle regler, og eleven også finder en skole, der udbyder specialefagene efter de dagældende regler. Det betyder f.eks. også, at voksne elever med et HG-bevis ikke skal indplaceres i euv-spor og have en obligatorisk rkv-vurdering. Eleverne kan dog vælge i stedet at skifte til nye regler og skal i givet fald opfylde de nugældende regler om adgangs- og overgangskrav mv.
Uddannelsernes indhold og struktur
De generelle regler for erhvervsuddannelserne findes i lov om erhvervsuddannelser og bekendtgørelsen om erhvervsuddannelser.
De konkrete regler for den enkelte uddannelse fremgår af en uddannelsesbekendtgørelse og en uddannelsesordning.
Klage til det faglige udvalg: Skoleoplæring
Lov om erhvervsuddannelser § 66
De faglige udvalg er klageinstans i forhold til skolens afgørelse af, om en elev kan optages/skal udmeldes af skolepraktik. Det faglige udvalg har ikke benyttet muligheden i lovens § 66 j stk. 1 2. punktum til at lade det lokale uddannelsesudvalg behandle klagen først, og derfor skal skolens afgørelse påklages direkte til det faglige udvalg.
Klage til det faglige udvalg: Realkompetencevurdering
Lov om erhvervsuddannelser § 66z og bekendtgørelse om erhvervsuddannelser § 147, stk. 6
I forbindelse med skolens realkompetencevurdering skal skolen give den voksne klagevejledning om, at afgørelsen kan påklages til ministeriet og samtidig oplyse, at den del af en realkompetencevurdering, der vedrører de praktiske kompetencer, kan påklages til det faglige udvalg. De faglige udvalg er klageinstans for skolens realkompetencevurdering for så vidt angår de praktiske kompetencer:
- Skolens vurdering af, om den voksne har 2 års relevant erhvervserfaring i forhold til at blive/ikke blive indplaceret i EUV 1.
- Skolens vurdering af, om den voksne har relevant erhvervserfaring i forhold til EUV2, og om der skal ske tvangsafkortning af oplæringstiden.