
Årets ændringer på de merkantile uddannelser
- 9. jul 2025
- Rådgivning
- Erhvervsuddannelse
- Kontoruddannelsen
- Handelsuddannelsen
- Detailhandelsuddannelsen
- Tandklinikassistentuddannelsen
- Fitness- og træneruddannelsen
- Eventkoordinatoruddannelsen
Introduktion
8 nyheder i én
Her får du et samlet overblik over årets ændringer i de merkantile uddannelser. Fra nye uddannelsesordninger og justerede oplæringsmål til lanceringen af helt nye specialer – her kan skoler, virksomheder og undervisere hurtigt få styr på de vigtigste opdateringer for det kommende skoleår.

Årets nye uddannelsesordninger og lokale overgangsordninger
Børne- og Undervisningsministeriet har allerede udstedt de nye uddannelsesbekendtgørelser, de faglige udvalg har oprettet de tilhørende uddannelsesordninger, og skolerne kan nu begynde arbejdet med de lokale undervisningsplaner for det kommende skoleår.
Næste skridt er at fastlægge de lokale overgangsordninger for nuværende elever. Med en lokal overgangsordning kan skolerne sikre, at elever, der er optaget under den gamle bekendtgørelse, kan følge de nye regler sammen med de nye elever. Det er en fordel for eksempelvis eux-elever, der dermed kan overgå til den nyeste uddannelsesordning og få de samme bundne og valgfrie specialefag som studenter og voksne på de nye bekendtgørelser.
I år har det desuden betydning for den afsluttende fagprøve, hvor flere elever kan overgå til de nye rammer og få mulighed for at inddrage brugen af AI. Læs nærmere om AI/generativ kunstig intelligens ved fagprøven. Dermed undgår skolerne at have hold, hvor nogle må og andre ikke må bruge AI til fagprøven.
Skolerne skal dog være opmærksomme på, at flere specialer har fået nye oplæringsmål. Hvis eleverne allerede har indgået uddannelsesaftaler, skal overflytning aftales med lærestederne, hvis skolen ønsker, at eleverne overflyttes til de nye bekendtgørelser.
Find alle nye bekendtgørelser, uddannelsesordninger og hjælp til oprettelse af lokale overgangsordninger linket:
Alle lærestedsgodkendelser fortsætter trods nye godkendelsesskemaer
De faglige udvalg har justeret oplæringsmålene for flere specialer og har derfor lavet nye godkendelsesskemaer og vejledende oplæringsplaner pr. 1. august 2025. Læs nærmere om de enkelte uddannelser under nyhederne her.
Ændringerne betyder ikke, at læresteder skal godkendes på ny. De lokale uddannelsesudvalg skal derfor ikke iværksætte nygodkendelser alene på baggrund af de ændrede oplæringsmål.
De faglige udvalg opfordrer dog de lokale uddannelsesudvalg og skolerne til at sikre, at alle læresteder får kendskab til de nye oplæringsmål i takt med, at de ansætter elever efter de nye regler pr. 1. august 2025.
De nye sagsbehandlerhåndbøger, godkendelsesskemaer og vejledende oplæringsplaner kan findes via linket:


Valgfrie specialefag med fokus på praktisk brug af AI
Det er ikke nyt, at undervisere på merkantile uddannelser arbejder med AI i undervisningen, men nu bliver det muligt at gå mere i dybden med den praktiske brug af teknologien. Det faglige udvalg har, med hjælp fra engagerede undervisere, udviklet to valgfrie specialefag, der giver eleverne praktisk erfaring i at udvikle arbejdsprocesser med AI:
22934 AI-forståelse og anvendelse (1 uge)
22955 AI-udvikling og implementering (1 uge)
Fagene har fokus på, hvordan AI kan bruges i praksis i arbejdsprocesser, og de er oprettet på ekspert-niveau for at forberede eleverne til valgfaget ”AI – Anvendelse af kunstig intelligens” på akademiuddannelsen i Informationsteknologi.
De to nye fag er tilknyttet detailhandelsuddannelsen, handelsuddannelsen og kontoruddannelsen.
Ny overbygning: B2B Manager på handelsuddannelsen
Den 1. august 2025 introduceres et nyt speciale på handelsuddannelsen: B2B Manager.
Specialet er en overbygning til handelsassistent, Salg (trin 1), og giver mulighed for at styrke og fastholde avancerede salgskompetencer i virksomhederne.
B2B Manager henvender sig til elever, der ønsker at specialisere sig i B2B-salg og salgsledelse. Uddannelsen varer 1 år og kombinerer oplæring i virksomheden med 7-11 ugers specialefagsundervisning med fokus på strategisk salg, salgsledelse og grøn forretningsforståelse.
Uddannelsen afsluttes med en fagprøve, og de obligatoriske specialefag giver mulighed for ECTS-point på akademiniveau, hvilket løfter det faglige niveau og åbner videre muligheder for eleverne.
Obligatoriske specialefag:
22985 Salgsledelse
22986 Strategisk salg og Key Account Management
Valgfrie specialefag:
22934 AI-forståelse og anvendelse
22955 AI-udvikling og implementering
22261 Bæredygtighed og ESG-rapportering
2529 Relationsmarkedsføring i praksis
6433 Supply Chain Management
6528 E-handel
8384 Salgsanalyse
10117 Salg
10127 Logistik
17083 Salgspsykologi
17641 Værdiskabende optimering gennem automatisering
Der kan indgås en 1-årig uddannelsesaftale efter trin 1 eller en samlet 3-årig aftale, hvor trin 1 og trin 2 gennemføres i ét forløb.
Virksomheder, der allerede er godkendt til at have elever på handelsassistent, Salg, bliver automatisk godkendt til det nye speciale B2B Manager.


Nye oplæringsmål på kontoruddannelsen
Fra den 1. august 2025 får specialerne administration, spedition og shipping samt økonomi nye oplæringsmål. De opdaterede godkendelsesskemaer og vejledende oplæringsplaner kan allerede nu findes på knappen under teksten.
Baggrunden er, at Det faglige Udvalg for Kontoruddannelser i 2024 gennemførte en evaluering af oplæringsmålene og på den baggrund har justeret både mål og pointsystem. Pointsættet bliver forenklet, men fleksibiliteten, som gør det muligt at rumme forskellige brancher, arbejdsprocesser og elevprofiler, bevares.
Samtidig er oplæringsmålene opdateret, så de afspejler ændrede arbejdsprocesser og nye funktioner i erhvervet.
Udvalget opfordrer de lokale uddannelsesudvalg og skolerne til at sikre, at alle læresteder bliver orienteret om ændringerne, når de ansætter elever efter de nye regler pr. 1. august 2025.
Justerede oplæringsmål for salgsassistenter
Fra den 1. august 2025 bliver oplæringsmålene for salgsassistenter under detailhandelsuddannelsen justeret. Ændringerne bygger på oplæringsvirksomhedernes ønsker til kompetencer og en evaluering af de eksisterende mål.
Der sker ændringer i både bundne og valgfrie oplæringsmål:
3 nye bundne mål tilføjes
3 valgfrie mål omformuleres og bliver bundne
3 bundne mål omformuleres
1 valgfrit mål omformuleres
1 bundet mål slettes
12 valgfrie mål slettes
Ændringerne påvirker ikke godkendelsespraksis, pointsystem eller minimumskrav til oplæring.


Justerede oplæringsmål for logistikassistenter
Også oplæringsmålene for logistikassistenter under handelsuddannelsen bliver justeret fra den 1. august 2025. Ændringerne tager afsæt i oplæringsvirksomhedernes forventninger og en evaluering af de eksisterende mål.
Der sker ændringer i både bundne og valgfrie oplæringsmål, men godkendelsespraksis, pointsystem og krav til oplæringens omfang forbliver uændret.
Mere fleksible oplæringsmål for advokatsekretærer
Fra den 1. august 2025 bliver oplæringsmålene for specialet advokatsekretær mere fleksible. Eleverne skal ikke nødvendigvis oplæres i retssagsbehandling og klientkontoregler, som ofte har været en flaskehals for oplæringssteder.
Derudover bliver de 9 specialefag, der er udviklet til advokatsekretærer, nu også tilgængelige som valgfrie specialefag for elever på administration og offentlig administration.
De 9 fag er:
- Selskaber og personlige virksomheder
- Retssystemet og advokaten
- Aftale-, købe- og lejeret
- Handel med fast ejendom
- Inkasso
- Insolvensretten
- Person-, familie- og arveret
- Rådgivning og administration ved overdragelse af fast ejendom, herunder tvangsauktioner
- Behandling af rekonstruktion og konkurs
